September 1, 2010

Dolunay vakti Kwaati...

Özlem'le Katmandu'ya adım attığımız da bizi dolunay ve Kwaati karşıladı. Kwaati, dokuz farklı bakliyattan oluşan bir Nepal yemeği. Mercimek, nohut ve fasülye türevlerini içeriyor. Bütün etnik gruplar tarafından hazırlanan bir yemek. Protein ve lifli olmasının yanı sıra, buradaki inanca göre sindirim sistemine çok faydalı olduğu söyleniyor.

Kwaatinin günlük hayatta büyük bir yeri var, marketlerde, pazarlar da bol bol satılıyor. Ama Dolunay ile olan bağlantısını da es geçmemek gerek. Burada bolca karşılaştığımız ve sonradan alıştığımız Muson yağmurlarının bitmesine işaret olarak kutlanan ve dolunay günü gerçekleşen Janai Purnima Festivali'nin de baş tacı. Ranjan kardeşimizin evinde annesi, kız kardeşi ve büyükanne ve babasıyla kutladığımız festivalde, kwaati yemekle kalmadık. Dedesi tarafından kolumuza bağlanan sarı-turuncu bileklik ve iki gözümüzün ortasına sürülen kırmızı tika ile bir anda kötü ruhlardan korunduk ve mutlu olduk. Hatta sonra sokağa çıkıp, bir çok turistin bunu yolda satıcılara yaptırdığını görünce de, içten içe ne kadar şanslı olduğumuzu düşündük.

Burada umarım ilk günkü gibi şanslı olacağım...kolumdaki bilekliğim hala duruyor, o beni kötülüklerden koruyacak..buradaki her günümünde kwaati kıvamında geçmesini dileceğim.

Annem'e de Özlem'le kwaati gönderdim, belki dolunay zamanı kaçtı ama onlar da sağlıklı ve güçlü olsun istiyorum. Dönerken de, sanırım bir kaç paketle döneceğim. Bizim usül, soğanlı, domatesli, patatesli pişireceğim. Herkesi beklerim!